Čokolada za zdravje in dobro počutje

Večina diet ne vključuje čokolade, saj je le-ta pojmovana kot visoko kalorična in ima visoko vsebnost sladkorja in maščob. A nove raziskave čokolade kažejo, da ima uživanje čokolade mnoge pozitivne učinke na naše telo.

Značilnosti

  • Bolj čista (večji delež kakava) kot je čokolada, bolj bo zdrava in obenem manj kalorična.
  • Uživanje čokolade je povezano z mnogimi pozitivnimi učinki na naše telo, od katerih so najpomembnejši:
    • Učinek, ki ga ima na hormon imenovan serotonin
    • Visoka vsebnost flavonoidov, snovi prisotnih v kakavovih zrnih.

Vpliv serotonina

Uživanje čokolade spodbudi proizvodnjo hormona serotonina, ki vpliva na:

  • Nadziranje apetita, saj spodbuja potešenost.
  • Spalni cikel.
  • Razpoloženje.
  • Uravnoteženo željo po spolnosti.
  • Občutek ugodja in dobrobiti.

Značilnosti flavonoidov

Kakav je bogat s flavonoidi. Te spojine imajo različne značilnosti, kot so:

  • So dober vir antioksidantov.
  • Preprečuje nabiranje slabega holesterola (LDL) na stene žil.

Lastnosti flavonoidov

  • Pripomore pri nasičenosti krvi s kisikom in izboljšuje prekrvavljenost.
  • Zaradi izboljšanja prekrvavljenosti celic, upočasnjujejo staranje kože.

Izdelki brez sladkorja

Vse naštete lastnosti veljajo za klasično čokolado, sladkano s sladkorjem.

Da bi izničili pomanjkljivosti sladkorja (karies, visoka kaloričnost,…) so v podjetju Chocolates Torras izdelali dve liniji čokolad, pri katerih smo sladkor zamenjali z drugimi sladili.

Ti sladili sta:

  1. Maltitol
  2. Stevia in Eritritol

1. Maltitol

Čokolade slajene z maltitolom.

Maltitol je sadni alkohol pridobljen s fermentacijo koruze. Njegove glavne značilnosti so:

Ne povzroča kariesa.

Odporen je na ustne bakterije, ki sladkor in škrob razgrajajo v kislino, katera lahko poškoduje zobno sklenino.

Primeren je tudi za diete diabetikov.

Diabetiki morajo nadzirati 3 parametre: nivo glukoze v krvnem obtoku, lipide in telesno težo. Maltitol se počasi absorbira, tako da se ob zaužitju stopnja glukoze v krvnem obtoku in z njo povezan učinek inzulina (zazna stopnjo glukoze v krvnem obtoku in jo niža) občutno zmanjša.

Manjši vnos kalorij.

Človeško telo maltitol absorbira zelo počasi, kar pomeni, da zaužiti maltitol doseže debelo črevo. Vnos kalorij ob zaužitju, je tako le 2,4 Kcal/g. Pri zaužitju sladkorja je ta številka precej višja in znaša kar 4 Kcal/g

Prav zaradi tega je maltitol zelo uporaben proizvod za ljudi, ki želijo zmanjšati vnos kalorij.

2. Stevia in Eritritol

STEVIA

Stevia rebaudiana je majhen grm, ki izvira iz Južne Amerike in je zelo cenjen za pridobivanje naravnega sladila. Ekstrakt rastline, steviol glikozid, je 300 krat bolj sladek od sladkorja, obenem pa ne vsebuje kalorij.

ERITRITOL

Eritritol je sadni alkohol, ki ga pridobivamo s fermentacijo glukoze.

Uporaba stevie

Uporaba Stevie rebaudiane in njenih vsebovanih sladilnih elementov (Steviol glikozid) kot sladila je zelo enostavno in ima več prednosti pred ostalimi tipi sladil:

Je popolnoma naravna.

Po moči slajenja pa kar za 300 krat presega namizni sladkor in sukrozo.

Ostale prednosti Stevie in Eritritola

  • Ne vsebujeta kalorij.
  • Ne povzročata stranskih učinkov v prebavnem traktu.
  • Nimata vpliva na krvni pritisk.
  • Nista škodljiva za zobe.
Čokolada
Nazaj
Čokolada za zdravje in dobro počutje
Naprej
Nakit iz kristalov za lepoto, naravno podporo in trajnostno družbo